نحوه خشک کردن فیلامنت های NYLON – PLA – ABS

نحوه خشک کردن فیلامنت های NYLON - PLA - ABS

روش خشک کردن فیلامنت های NYLON-PLA-ABS

همه فیلامنت های پرینترهای سه بعدی FDM از آن دسته موادی هستند که علاقه زیادی به جذب رطوبت دارند. این ویژگی جذب رطوبت می‌تواند به فیلامنت ها آسیب جبران ناپذیری وارد کند. چرا که به عنوان پلیمرهای پلاستیکی، آن‌ها از زنجیره‌های مولکولی تشکیل شده‌اند. مولکول‌های آب موجود در رطوبت این زنجیره‌ها را می‌شکنند، پلاستیک را خراب می‌کنند و هنگام پرینت کردن قطعه، مشکلات بسیاری ایجاد می‌کنند.

اما جای هیچ گونه نگرانی نیست، زیرا فیلامنت های خیس و نم خورده نیز با انجام چندین فرایندی مجددا قابل استفاده خواهند بود. در این مقاله به تفکیک فلامنت های خیس و نم خورده با سایر فیلامنت ها ،چگونگی خشک کردن آنها ، و در نهایت نحوه نگه داری فیلامنت ها پس از مراحل خشک سازی خواهیم پرداخت. با ما درادامه این مقاله همراه باشید :

شناخت و تفکیک فیلامت های خیس از سایر فیلامنت ها:

فیلامنت‌ها با توجه به جنس و نوع ماده سازنده آنها با سرعت‌های مختلفی رطوبت را به خود جذب می‌کنند، اما چند نشانه مشترک وجود دارد که نشان می‌دهد فیلامنت شما خیس شده و دارای رطوبت است.

  • صداهای شکست در هنگام پخش و استفاده فیلامنت در نازل اکسترودر
  • کاهش شدید استحکام قطعه و چسبندگی لایه‌ها
  •  مشاهده خطوط نامنظم پس از خروج فیلامنت از اکسترودر
  • ایجاد سطوح ناهموار یا “پرزدار” غیرمعمول بر روی قطعه چاپ شده
  • خروج فیلامنت به صورت نامنظم از اکسترودر در نقاط نامرتبط

اگر هر یک از موارد فوق را مشاهده می‌کنید، احتمالاً بهتر است فیلامنت خود را خشک کنید.

فیلامنت هایی که ساختار تشکیل دهند آنها NYLON_PETG_PVA و… هستند، ممکن است با کوچک ترین تماسی که با رطوبت داشته باشند، انسجام و کیفیت قبلی خود را به راحتی از دست بدهند.

راه های زیادی جهت خشک نگه داشتن فیلامنت وجود دارد که می توان از خراب شدن فیلامنت جلوگیری کرد. حال اگر فیلامنت اسیب دیده باشد؛ باید هرچه سریع تر برای خشک کردن آن اقدام شود تا از خراب شدن هرچه بیشتر فیلامنت جلوگیری کند.

خوشبختانه، چند روش برای خشک کردن ایمن فیلامنت وجود دارد. بیایید نگاهی به روش‌های اصلی از بین بردن رطوبت فیلامنت و بازگشت ب حالت اولیه خود و چگونگی حفظ آن در شراط مناسب بپردازیم.

برای خرید پرینتر سه بعدی و خرید قطعات پرینتر سه بعدی می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

ادامه مطلب  فیلامنت ABS چیست؟ راهنمای جامع برای مبتدیان و متخصصان

روش اول: دستگاه خشک کن مخصوص فیلامنت

خشک کن فیلامنت

در صورتی که قبلاً نمی‌دانستید، دستگاه‌های مخصوصی وجود دارند که به طور اختصاصی برای خشک کردن فیلامنت طراحی شده‌اند! اگربه دنبال دستگاهی هستید که به صورت تخصصی این کار را انجام دهد ،ممکن است خرید این دستگاه بهترین گزینه برای شما باشد.

انواع مختلفی از خشک کن‌های فیلامنت در بازار موجود میباشد که میتوانند چندین ویژگی مختلف را ارائه می‌دهند، که استفاده از آنها بسیار اسان است و نیازی به اموزش خاصی ندارد. در واقع، شما رول (یا رول‌ها) فیلامنت خود را در داخل محفظه قرار می‌دهید، تنظیمات موردنظر را اعمال کرده و سپس به خشک‌کن اجازه می‌دهید کار خود را انجام دهد.

به طور کلی، خشک کن‌های فیلامنت نیازمند یک منبع تغذیه هستند و با استفاده از یک هیتر گرمایی، محیط درون محفظه را گرم میکند.درنتیجه هرگونه رطوبت را از فیلامنت و هوای اطراف ان بخار می‌کند.
با وجود اینکه مدل های مختلفی در بازار موجود می باشد دراغلب این خشک کن ها شما اجازه تغییر دما را خواهید داشت
گاهی اوقات نیز امکان تنظیم تایمر برای محدود کردن زمان خشک کردن نیز وجود دارد.

در برخی موارد، خشک‌کن دارای یک پیشران فیلامنت است که هماهنگ با پرینتر عمل می‌کند، که به شما کمک می‌کند تا درزمان
چاپ و مشکلات احتمالی که ممکن است در زمان خشک‌کردن و پرینت کردن بروز دهید، صرفه‌جویی کنید.

روش دوم : استفاده از فر جهت خشک کردن فیلامنت

روش دوم خشک کردن فیلامنت : فر

احتمالاً ساده‌ترین و رایج‌ترین روش خشک کردن فیلامنت های پرینتر سه بعدی استفاده از فر است. فقط باید به این نکته توجه داشت که دمای آن را طوری تنطیم کنید که کمی پایین‌تر از دمای گذار شیشه‌ای پلاستیک(نقطه‌ای است که در آن پلاستیک از حالت جامد به حالت لاستیکی تبدیل میشود) باتنظیم کنید و آن را برای چهار تا شش ساعت در آن بگذارید تا رطوبت به صورت کامل بخار شود. هر چه مدت زمان بیشتری فیلامنت در فر قرار گیرد ، خشک‌تر خواهد شد.

دماهای هدف مناسب برای برخی از فیلامنت‌های پر کاربرد به شرح زیر است:

  • PLA: 40-45 °C
  • ABS: ~80 °C
  • Nylon: ~80 °C

توجه داشته باشید پیش از انکه رول فیلامنت را در فر قرار می دهید اندکی منتظر بمانید تا فر شما خود را به دمای مورد نظر برساند. ساختار فرها جوری طراحی شده اند که در هنگام گرم شدن کمی بیش از دمای مورد نظر گرم می شوند بنابراین قرار دادن رول فیلامنت در فر زودتر از زمان مناسب ممکن است به فیلامنت شما اسیب جدی وارد کند

در نهایت، باید به یاد داشته باشید که مواد پرینتر سه بعدی ، به خصوص ABS، ممکن است بو و دودی ناخوشایندی تولید کند، که این موضوع ممکن است بر روی استفاده های دیگر از فر را بعضا غیر ممکن سازد!
در حالت کلی پس از اتمام فرایند خشک کردن فیلامنت، زمانی برای تهویه فر خود اختصاص دهید.

روش سوم : خشک کن غذا (Food Dehydrator)

خشک کن غذا

خشک ‌کن‌های غذایی نیز ابزارهای عالی برای خشک کردن فیلامنت هستند، به ویژه اگر شما دسترسی به یک فر یا خشک کننده فیلامنت نداشته باشید. این نوع خشک کن ها جهت خشک کردن مواد غذایی مانند میوه و گوشت طراحی شده‌اند، اما خشک‌کن‌ها در دماهای پایین‌تری نسبت به فرها عمل می‌کنند، بنابراین احتمالاً ثبات بیشتری در محدوده دمایی مورد نظر ما دارند . خشک‌کن‌ها اغلب استوانه ای شکل هستند ،بنابراین با رول فیلامنت تطابق هندسی دارند که باعث میشود مکان مناسبی جهت نگهداری فیلامنت های شما در یک بازه زمانی خاص باشد

همانند فرایند خشک کردن به وسیله فر، شما باید به دمایی که کمی پایین‌تر از دمای گذار شیشه‌ای (نقطه‌ای است که در آن پلاستیک از حالت جامد به حالت لاستیکی تبدیل میشود)موادی که دارید را داشته باشید:

  • PLA: 40-45 °C
  • ABS: ~80 °C (یا بیشترین دمای ممکن)
  • Nylon: ~80 °C (یا بیشترین دمای ممکن)

نگهداری مناسب از فیلامنت

نگهداری از فیلامنت

حال که فیلامنت شما خشک است، سعی کنید آن را تا اندازه‌ای که امکان دارد خشک نگه دارید. برای این کار، رول‌های خشک شما باید دریک محیط دور از رطوبت و ایزوله شده نگهداری شود. شما میتوانید از جعبه‌های خشک طراحی شده مخصوص پرینترهای سه بعدی که دارای اپشن های اضافی هستند استفاده کنید.

به عنوان مثال، دسته ای از محفظه های نگهدارنده فیلامنت هستند که مستقیماً به پرینتر شما متصل می‌شود و دما و رطوبت داخلی را نمایش می‌دهد، بنابراین می‌توانید خشک بودن فیلامنت خود را بدون نیاز به انجام هیچ کاری به صورت مداوم رصد کنید.

فقط به یاد داشته باشید که حتی بهترین محفظه های نگهداری فیلامنت هم نمی‌توانند فیلامنت را برای شما خشک کنند؛ فقط می‌توانند جلوی جذب بیشتر رطوبت را بگیرند. اگر فیلامنت شما دوباره خیس شد (یا اصلاً خشک نبود)، باید آن را دوباره خشک کنید با یکی از روش‌هایی که در بالا توضیح داده شده است.

منبع : https://all3dp.com

نویسنده : مهندس امیر عباس سلطانی

۵/۵ - (۳ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *